Işık Üniversitesi Mezunu Kadir Kılıç Koza Genç Moda Tasarımcılar yarışmasında 1. oldu

Işık Üniversitesi Mezunu Kadir Kılıç Koza Genç Moda Tasarımcılar yarışmasında 1. oldu

Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan hazır giyimin tasarım gücünü geliştirmek ve genç yetenekleri sektöre kazandırmak amacıyla düzenlenen İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması'nda Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü 2011 yılı mezunu Kadir Kılıç birinci oldu.

Kadir Kılıç, Yarışmada aldığı birincilik sonucunda kazandığı maddi ödül dışında Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle yurtdışında yüksek lisans bursu, 1 yıl süreyle yurt dışında dil eğitimi, İstanbul Moda Akademisi'nde düzenlenen "workshop"lardan içeriği uygun olan 3 tanesini ücretsiz izleme, İMA ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) işbirliği çerçevesinde yürütülen 6 aylık 'Moda Yönetimi' programına katılım hakkı, tanınmış bir tasarımcı veya markada bir yıl ücretsiz asistanlık ve Moda Tasarımcıları Derneği'ne üyelik imkanı sağlandı.Tüm bunlarla birlikte dereceye giren ilk 10 finaliste Paris Premier Vision Kumaş Fuarı'na ziyaret hakkı verildi...

  • Kendinizi bize anlatır mısınız?

    1989, İstanbul doğumluyum, ailem Yugoslav göçmeni olduğu için Balkan ve Türk kültürü içerisinde büyüdüm. Babamın terzi ve modelist olmasından kaynaklanan kumaşa karşı olan ilgim, ilkokul sıralarına dayanıyor. 8-9 yaşlarında tam anlam veremesem de terzihanede aynanın karşısında devamlı kumaşlarla bir takım denemeler yapardım. Üniversite yılları yaklaştıkça netleşmeye başlayan moda ve tekstil alanındaki eğilimim iyice açığa çıktı ve 2007 yılında FMV Işık Üniversitesi GSF Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümünü %100 burslu olarak kazandım ve geçen yıl yüksek onur belgesi ile mezun oldum. Mezun olur olmaz Türkiye'nin en önemli markalarından biri olan Nu markasının tasarım bünyesinde işe başladım.

  • Yarışma sürecinde neler yaşandı?

    Üniversite yıllarında erken bir atılımla, henüz 2. Sınıfta okurken İTKİB Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması'na kadın giyim ile katıldım. Ardından erkek giyime yoğunlaştığım dönem başladı ve 3. Sınıfın sonlarına doğru ikinci kez katıldığım yarışmada bu sefer erkek giyim üzerine hazırladığım koleksiyon sergilendi. İki yıl üst üste final defilesinde koleksiyonumu tanıtma fırsatı buldum, inanılmaz tecrübeler edindim. Eğitimimi aldığım dönemde HOUTE COUTURE, PRET-E PORTER ve AVANGARDE algılarının tam oturmadığından dolayı tasarılarımı istediğim kulvara oturtamıyordum. Mezun olduğum dönemde Koza'ya özel hazırladığım erkek koleksiyonumu PRET-E PORTER algıda AVANGARDE bir bakış açısı ile ele aldım. Koleksiyonumda Fever Ray'in 'KEEP THE STREET EMPTY FOR ME' şarkısının video klibindeki görsel anlatımından ve sözlerinden ilham aldım. İsk andinav köylüsünün geleneksel kıyafetleri ile Türk köylüsünün giyim anlayışını harmanladım. 'Giyilebilir' anahtar kelimesinin üzerine kurgulu koleksiyonumda, Alternatif-Grunge-Monokrom-Satılabilir bir erkek silueti yakalamaya çalıştım. Konsept aşamasının olgunlaşma süreci 1 ayı buldu. Kumaş ve dikim aşamaları da planladığım gibi gitti tam 3 hafta sürdü. Stresli ve keyifliydi.

  • Kozanın önemini anlatır mısın? Şimdi neler yapacaksın? Hayallerin?

    Koza'nın benim kariyerim açısından çok önemli bir yeri var. Kazandığım ödüller kapsamında alacağım London College of Fashion'daki master eğitimi, dil eğitimi ve İma/Boğaziçi Üniversitesi işbirliğindeki moda yönetimi eğitimlerinin ardından ülkeme döndüğümde, donanımını tamamlamış bir tasarımcı olarak, sektörümde aranan bir tasarımcı haline gelmek istiyorum. Bu benim en büyük hayalim...

    KDaha ileri ki yıllarda Kadir Kılıç bir marka olacak ise erkek hazır giyim üzerine kurgulu fakat birçok kadınında giyebileceği unisex tasarımları içinde barındıran alternatif ve konservatif bir marka olacaktır.

İlgili Dosyalar