FEN BİLİMLERİ ve MÜHENDİSLİKTE

Işık Üniversitesi IPContest Yarışması'nda 17 Proje Yarıştı

Işık Üniversitesi IPContest Yarışması'nda 17 Proje Yarıştı

Back

Fen Bilimleri ve Mühendislikte Yenilikçi Projeler Ödüllendirildi. Işık Üniversitesi eğitim ve öğretimin her alanında uygulamaya aldığı inovatif anlayışı doğrultusunda gerçekleştirdiği Uluslararası Proje Fuarı ve Yarışması sona erdi. Microsoft, Nokia, Alcatel-Lucent, Turkcell Teknoloji, Sobee katılımıyla gerçekleştirilen proje fuarı ve yarışması Türkiye'nin araştırma ve inovasyon ekosistemini büyütmeyi hedefliyor.

Işık Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından düzenlenen, Fen Bilimleri ve Mühendislik öğrencilerine yönelik Uluslararası Proje Fuarı ve Yarışması IPContest, öğrenci, akademisyen ve sektör temsilcilerini bir araya getirdi. IPContest koordinatörü Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. "Dr. Mustafa Karaman", IPContest organizasyonun genç araştırmacıların inovasyon kültürünü kazanmaları ve geliştirmelerine önemli katkı sağlayacak adımlardan biri olduğuna dikkat çekti.

Üniversite öğrencilerini yenilikçi ve yaratıcı düşünmeye teşvik etme, akademi ve endüstriden gözlemci katılımcılarla bir araya gelerek projelerini tartışabilme ve geliştirebilme olanağı sağlamak amacıyla ilk kez bu yıl gerçekleştirilen IPContest, Işık Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü'nün yanı sıra TÜBİTAK-BİDEB desteğiyle hayat buldu.

"Prof. Dr. Mustafa Karaman", Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi, "Yard. Doç. Dr. Ayşegül Erman", Erformasyon Teknolojileri Öğretim Üyesi, "Doç. Dr. Mehmet N. Aydın" tarafından organize edilen IPContest, yaratıcı ve yenilikçi projelerin gelişmesi için gerekli akademik ve sektörel iklimi ortaya koydu.

Prof. Dr. Mustafa Karaman, "IPContest'i Fen Bilimleri ve Mühendislik alanında lisans eğitimi alan öğrencileri yüksek lisans ve doktora öğrenimine yönlendirmek ve ortaya çıkan projeleri akademik camia ve endüstri temsilcileriyle paylaşmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirdik." dedi. IPContest projesinin özelliklerine değinen Karaman, "Finale kalan projeler, kurulan fuar alanında görsel sunumlarla jürinin değerlendirilmesine sunuldu. Organizasyonun başarısı da bu aşamada ortaya çıktı; projeleriyle yarışma sürecine katılan öğrenciler, anlatımlarıyla projelerini geliştirme fırsatı yakaladı. IPContest jürisi de bu bakışla hazırlandı. Öğrencilerin kariyer planlarına araştırma ve geliştirme planlarını eklemelerini sağlamak istiyorduk." dedi.

IPContest'in Uluslararası niteliği belirginleşiyor

İlk yılında öğrencilerin yenilikçi ve yaratıcı projeler ortaya koyarak, akademi ve firma temsilcileriyle buluşturma hedefini gerçekleştiren, IPContest, gelecek yıl için hedef büyüterek başta bölge ülkeleri olmak üzere uluslararası projeye dönüşecek. Türkiye'nin akademik birikimini dünyaya açacak olan proje yarışması, dünyada süren araştırmaları da Türkiye'ye taşımayı hedefliyor.

"İnovasyon ihtiyacı görüldü, acele etmeliyiz"

Türkiye'nin son yıllarda inovasyon konusunda bir aydınlanma yaşadığını söyleyen Mustafa Karaman, dünyada patent ve IP sermaye konusunda çok hızlı bir değişim ve uzmanlaşma yaşandığına dikkat çekerek, rekabetin sınırları alt üst ettiğini, Çin'in Türkiye'ye 4000 patent davası açtığını, bunun Türkiye için ciddi bir işaret olduğunu vurguladı.Türkiye'nin içe dönük üretim anlayışının dünya ile rekabet edecek durumda olmadığını vurgulayan Karaman, fikir ortaya koyma ve geliştirme alanında köklü alışkanlık değişimlerine ihtiyaç bulunduğunun altını çizdi.

IPContest'12; Yenilikçi ve yaratıcı projelere ödül

Işık Üniversitesi Maslak Kampüsü Proje Fuarında açılan standlarda öğrencilerle buluşan ALCATEL-LUCENT, MICROSOFT, NOKIA, TURKCELL TEKNOLOJİ, SOBEE şirketlerinin temsilcileri, projelerle ilgili bilgi alarak görüşlerini öğrencilerle paylaştılar.

Tüm Fen Bilimleri ve Mühendislik öğrencilerine açık olan yarışmaya toplam 23 proje başvururken, ön değerlendirmeyi geçmeyi başaran 17 ekip finallerde yarışma fırsatı yakaladı.

Fuarda gerçekleşen sunumlar sonrasında "En İyi Proje" dalında üç, "Endüstri Ödülleri" dalında beş olmak üzere toplam sekiz ödül sahiplerini buldu.

IPContest 2012 En İyi Proje Ödülleri
Birincilik Ödülü

Kinesthetic adlı proje ile, Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencileri Özcan Gülderen, Melis Izgi, Güven Candoğan

İkincilik Ödülü

Multipurpose RF Controlled Explorer Robot Mulexpo, adlı proje ile Işık Üniversitesi öğrencisi Emin Beştek

Üçüncülük Ödülü

Remotely Operated Underwater Vehicle adlı Proje ile Işık Üniversitesi öğrencileri Halil ibrahim Sözen, Umut Köymen, Yahya Yalçın, Akın Taşkıran kazandı.

IPContest 2012 Endüstri Ödülleri

IPContest 2012 kapsamında verilen ve katılımcı firmaların isimlerini taşıyan Endüstri Ödüllerini ise;

Turkcell Technology ICT Award

Ödülünü işitme engelliler için görsel uyarı sistemi projesiyle Marmara Üniversitesi öğrencileri Can Uraslı, Ercan Coşgun

Nokia IT Award

Ödülünü Coffee Fortune Teller Projesiyle Bilkent Üniversitesi öğrencileri Fatih Çalışır, Anıl Armağan, Arif Usta

Microsoft Software Award

Ödülünü Kinesthetic projesiyle Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencileri Özcan Gülderen, Melis Izgi, Güven Candoğan

Alcatel-Lucent University Collaboration Award

Ödülünü Real-time Detection of Pantographs in Rail Transport, projesiyle Işık Üniversitesi öğrencisi Didem Ağdoğan

Sobee Digital World Award

Ödülünü ise Object Detection With Average Image and Edge Map projesiyle, Işık Üniversitesi öğrencisi Acar Erdinç kazandı.

Etkinlik Türü
Yer